Günışığı Projesi
“Az gören” kavramını ülke genelinde yaygınlaştırmak, uygulanacak eğitim sistemi ile kör olarak tanılanan birçok bireyin görme duyusunu kullanarak yaşamlarını bağımsız olarak sürdürmelerine olanak sağlamak, ileriye yönelik ülke genelinde Erken Müdahale Merkezleri açarak körlükle mücadelede önleyici tedbirler almak ve bütün engel gruplarına dair toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla hayata geçirilmektedir.
Günışığı Projesi; “az görenler çocukların” yani, görme oranı %1 ila %10 arasında olan ve yasal olarak “görme engelli” olan çocukların eğitimini içeren bir projedir.
Dünya üzerinde yaklaşık 290 milyon görme engelli bulunuyor. Bu sayının ise sadece 39 milyonu tamamıyla kör olup, hiç göremeyenlerden oluşuyor. Yaklaşık 250 milyon insanda ise az da olsa mutlaka bir görme kalıntısı bulunuyor. Bu görme kalıntısı çok kıymetli. Çünkü %1 de olsa bu görme kalıntısı, 250 milyon insanının, “beyaz bastona” bağlı olmadan, bağımsız bir hayat sürmesine yetebilir. Günışığı Projesi ile bizim yaptığımız da tam olarak bu…
Ülkemizde ise yaklaşık 800 bin görme engelli olduğu tahmin ediliyor. Dünya istatistiklerini dikkate aldığımızda, Türkiye’de de kör tanısı almış büyük bir çoğunluğun, aslında görme kalıntısına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Buna karşılık yasal olarak %10’un altında görme fonksiyonu olanlar kör olarak kabul ediliyor ve çoğunlukla da körler okuluna yönlendirilerek eğitimlerini orada sürdürüyorlar.
Görme kalıntısı olan çocuklarda 0-6 yaş arasında uygulanan erken müdahale eğitimi, görmenin işlevsel hale getirilmesi için büyük önem taşıyor. Ayrıca bu süreçte doğumdan itibaren ailelerin psikolojik ve eğitsel olarak desteklenmesi de çocukların eğitimlerinde aktif rol oynuyor.
Günışığı Projesi’ni, sadece küçücük bir görme kalıntısı olan çocukların erken müdahale eğitimi ile neler yapabileceklerini gözler önüne sermek için kurguladık. Bu çocuklar erken müdahale eğitimi sayesinde kendi kapasitelerini sonuna kadar kullanıp görmeyi öğreniyorlar. Eğitimler sonunda az gören çocuklar, fiziksel bir destek ya da yönlendirme olmadan bağımsız olarak yön bulabilecek, normal alfabeyle okuyup yazabilecek duruma geliyorlar.
Günışığı Projesine katılmak veya projeyle ilgili detaylı bilgi almak için İletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!