Atölyelerimiz
Atölyelerimiz, öğrencilerimizin gelişimsel kazanımlarını içselleştirmeleri amacıyla eğitim uygulamalarımızın merkezini oluşturur. Tüm çalışma alanlarımız ve bireysel eğitim programlarımız çocuğun ihtiyaçları ve yönelimleri temel alınarak atölye çalışmaları ile desteklenmektedir. Bireyin gelişiminde, bilginin beceriye dönüşebilmesi için doğrudan deneyimleme gerekir. Oyun, spor ve sanat çocuğun yatkın olduğu doğal öğrenme yaşantıları içererek, keyifli, verimli ve esnek eğitsel süreçler inşa eder. Çocuk hareket ederek, karşılaşmalar yaşayarak ve hayal gücünü kullanarak gerçeklikle olan bağını kurar ve geliştirir. Sağlıklı bir gelecek, zengin bir “şimdi” deneyimi ile oluşur.
Atölye çalışmaları bilgiyi kullanmayı, denemeler ve hatalar yapmayı, bunlarla yüzleşmeyi; farklı yaklaşımlar geliştirerek yeniden deneyebilmeyi sağlar. Bu, yaşamın ve öğrenmenin dinamiğidir.
Görsel ve Plastik Sanatlar Atölyesi
Çocuğumuz ihtiyaçlarını ifade etmeye önce basit seslerle, daha sonraları dil becerileriyle başlasa da bazı karmaşık duygu durumlarını, dünyayı ve olayları nasıl gördüğünü, kendini bütün bunların içinde nasıl konumlandırdığını sözel olarak ifade edemeyebilir. Örneğin resim dolaysız bir anlatım aracıdır çocuk için. Bir çocuk resim yaptığında yetişkinlerin aksine kendini olduğu haliyle ortaya koyar.
Erken yaşlarda görsel ve plastik sanatlar eğitimiyle buluşmak çocuğun kimlik ipuçlarını vermesi ve bunun özgün bir ‘ben’ etrafında kişiliğe dönüşebilmesi için çocuğa ulaşabilecek dolaysız yollardan biridir.
Görsel ve plastik sanatlar eğitimi aynı zamanda; belirli bir süreci inşa etme, nesneleri ve kavramları yan yana getirme biçimiyle bilişsel gelişimin önemli bir ayağını oluşturur. Yazı yazabilme becerimizi, kağıtları karalayarak başladığımız uzun bir sürecin sonunda kazanmamız örneğinde olduğu gibi. Görsel ve plastik sanatlar eğitimi, renkleri, çizgileri, biçimleri ve nesneleri yan yana getirirken yaşamın temel öğelerini tanıtır ve bunlar arasındaki insana özgü sonsuz bağlantı olanaklarını inşa eder.
Müzik Atölyesi
Müziğin, bireyin gelişiminde ve eğitiminde önemli bir işlevi vardır. Müzik etkinlikleriyle, çocukların tüm gelişim alanları desteklenebilmektedir. Müziğin yaratıcılığı, kendini ifade etme becerisini desteklediği ve akademik başarıyı artırdığını bilmekteyiz. Özellikle erken çocukluk döneminde başlanan müzik eğitimi, çocuğun işitsel algı becerisini geliştirerek, bu beceriyi tüm hayatı boyunca kullanabilmesini sağlamaktadır. Müziğin zamanı örgütleme biçimi ve çalışma yaklaşımı bireyin öz disiplin oluşumuna erken yaşlarda katkı sağlar.
Müzik eğitimi disiplinli olmayı, tümevarım sisteminin oluşmasını, temel birimler arasında ilişkiler oluşturarak daha karmaşık örüntüleri takip edebilme yetisini ve el-göz-zihin koordinasyonunu geliştirir. Müzik eğitimi dışsal disiplini içselleştirmeyi, bu beceriyi de kendini ifade etme biçimi olarak dünyaya yansıtabilmeyi sağlar.
Beden ve Hareket Eğitimi Atölyesi
Çocukların zihinsel gelişimlerini destekleyecek birçok materyal ulaşabilir olmaktayken hareket alanları da günümüzde git gide daralmakta. Çocuklar, görsel ve zihinsel beceriler, ifade edici dil becerileri gibi alanlarda kendilerini hızla geliştirirken fiziksel becerileri gelişimi aynı şansa sahip olamamaktalar:
Değişen yeme-içme alışkanlıkları, hayatı kolaylaştıran teknolojik yenilikler, telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazların kullanımının artması, dijital oyunlara ayrılan fazla süre gibi etmenler, günümüz koşullarında;
Obezite, duruş bozuklukları, dikkat eksikliği, iletişim eksikliği, cesaret ve özgüven eksikliği gibi birçok alanda çocuklarımızın ve gençlerimizin gelişimlerinde büyük tehlike arz etmekte. Çocukluk çağında, herhangi bir gelişim alanında yaşanabilecek gecikmenin, diğer gelişim alanlarına da olumsuz etkileri olduğunu biliyoruz.
Beden ve hareket eğitimi atölyesi, çocukların ve gençlerin fiziksel, zihinsel, sosyal ve kişisel gelişimlerinin en üst düzeye çıkmasına katkı sağlayacak olan, bireysel farklılıklarına ve ihtiyaçlarına göre düzenmiş eğitim ortamlarıdır.
Çocuklarımızın gelişim farklılıklarının önemsendiği, yapabildiklerinden yola çıkılıp ihtiyaçlarına göre uyarlanan beden ve hareket eğitimi ile birçok gelişim alanının desteklendiği, sağlıklı, mutlu ve başarılı çocuklar yetiştirilebilir. Çocukların zihinsel ve akademik gelişimleri fiziksel gelişimleri ile doğrudan bağlantılıdır ve günümüzde beden eğitimi çalışmaları çocuğun yaşam kalitesinin artmasında en önemli çalışma alanlarındandır.
Oynarken Öğrenme Atölyesi
Oyun yoluyla çocuk hem bilgiye ulaşır hem de yaşantı yoluyla beceri kazanır. Oyun çocuk için gerçek hayatın bir modellemesi, deneyim sahasıdır. Oyunun iyileştirici özelliği sayesinde çocuklar hem kendilerini ifade etmeyi öğrenirler hem de problemlerle başa çıkma yollarını bulurlar. İnsanlarla nasıl iletişim kuracaklarını öğrenirler. Bireylerin kişilik oluşumu 0-5 yaş arasında şekillenmeye başlar. İlkokul çağına geldikten sonra bireylerin kişilikleri çevreye göre şekillenmeye devam eder. Okul öncesi dönemde çocuk, oyun ile, ilişkilerin nasıl kurulacağını kendi deneyimi yoluyla öğrendiğinde okul hayatına hazır bulunurlukla başlar. Çünkü çocuklar oyun yoluyla nasıl oynamaları gerektiğini, paylaşımcılık duygusunu, kendini ifade etme yollarını deneyimleme şansına sahip olur. Böylece birçok konuda kendilerini yetiştirmeye başlar; iletişim, liderlik, sosyal gelişim ve öz kontrol gibi beceriler bunlardan birkaçıdır.